Laatu korvaa määrän?


Itselleni on aina vaikeaa päättää ostanko halvemman tuotteen, vai kalliimman, mutta tietysti laadukkaamman. Mutta määrääkö hinta aina myös laadun? Asia ei tietysti ole ollenkaan näin yksinkertainen. Joskus korkea hinta ei kerro laadusta, vaan pelkästä brändistä. Oikeastaan miten on edes mahdollista tietää onko hinta korkea laadun vai brändin takia? Tätä kysymystä mietin usein.

Maksan mielelläni laadusta jos tiedän, että ostamani tuote palvelee minua kunnollisesti vuosikausia. Brändit minua ei juuri kiinnosta – itse asiassa, minulta ei heru ollenkaan kunnioitusta brändeille,  jotka maksavat paljon, mutta eivät toimita laadukkaita tuotteita. Olen pettynyt erityisen paljon tiettyihin vaatemerkkeihin, ja nykyään ostankin vain ns. keskivertomerkkejä. Lopulta vaatteet kuitenkin kestävät aina jotakuinkin saman ajan, joten brändistä ei ole syytä maksaa ylimääräistä. Olen huomannut, että sama sääntö pätee myös tiettyihin käyttötavaroihin, kuten kahvimukit, wc-paperi ja hammastahna.

Missä sitten laadulla on väliä? Itse asiassa monessa muussa asiassa. Aloittakaamme hyvin helposta tuotteesta, kahvista, jossa hinta-laatu –suhde on usein hyvinkin selvä. Halvimmassa kahvissa harvoin on yhtä voimakas kahvi kuin laadukkaammissa. Jos taas maksat enemmän, maku ja tuoksukin paranevat hinnan noustessa.

En ikinä valita hinnasta, kun on tärkeää saada laadukas ja hyvistä materiaaleista valmistettu tuote. Esimerkki tällaisesta tuotteesta on tulisija.  Kun päätimme hankkia takan, tutkimme ensin pitkään erilaisia vaihtoehtoja. Saimme selville, kuinka tärkeitä tulisijoissa käytetyt materiaalit ja suunnittelu oikeastaan ovatkaan. Tämän pohjalta kävimme läpi monissa takkakaupoissa. Yllättäen monilla ei ollut käytössä oikeita materiaaleja, tai tekniikkaa. Onneksemme kuulimme kotimaisesta Uunisepät –valmistajasta, joka tekee takkoja ensiluokkaisista materiaaleista ja ammattitaidolla.  Myös ulkoasultaan takat olivat tyylikkäitä ja nykyaikaisia. Ymmärsimme pian, että Uuniseppien hinta-laatu –suhde oli materiaalien ja tekniikan ansiosta ylivertainen.

Tiedä mitä ostat ja tee tarvittava tutkimus ennen kuin ostat kalliita asioita.